Overskudsvarme
Hos en stor del af de danske produktionsvirksomheder, er der et stort potentiale for at udnytte overskudsvarme.
Er din virksomhed en af dem?
Vil du udnytte din overskudsvarme?
Bliv ringet op til en uforpligtende samtale
Ved overskudsvarme, menes der den varme, som skabes i produktionsprocesser, men som ikke opsamles eller udnyttes yderligere. Koger virksomheden for eksempel i produktionen, vil det skabe varme – og den varme kan udnyttes til bl.a. opvarmning af andre lokaler hos virksomheden. Hvad enten virksomheden koger, tørrer, varmer, køler, brænder, fryser eller lignende, vil der i processen skabes varme, som i mange tilfælde går til spilde, og påvirker virksomhedens økonomi og miljøaftryk negativt.
Ved i stedet at udnytte overskudsvarmen, der skabes gennem produktionsprocesserne, kan mange virksomheder skabe store energibesparelser eller fortjeneste ved at sælge den. Med andre ord, så kan virksomheden bruge den varme, den selv skaber i produktionen, i stedet for at lade det gå til spilde og bruge penge på at købe ny energi fra forsyningsselskaberne. Er der yderligere overskudsvarme, som virksomheden ikke selv har behov for, kan det endda sælges til forsyningsselskaberne.
Energistyrelsen anslår, at omkring 10 % af erhvervslivets energiforbrug kan genvindes og udnyttes igen. Der er altså stort potentiale for besparelser og reducering af miljøpåvirkning.
Der skabes typisk overskudsvarme ved:
• Kogning
• Tørring
• Dampning
• Smeltning
• Støbning
• Kølning
• Frysning
• Og mange andre processer.
Der skelnes typisk mellem to måder at udnytte overskudsvarme på:
Ved intern udnyttelse bruges overskudsvarmen af virksomheden selv. På den måde kan overskudsvarmen udnyttes til rumopvarmning eller andre produktionsprocesser. Virksomhed vil opnå økonomiske besparelser, da behovet for tilførsel af eksterne energiressourcer reduceres. Husk her på at udnyttelse af overskudsvarme til procesformål er fritaget for overskudsvarmeafgift, mens der modsat skal betales afgift, hvis energien bruges på komfort, f.eks. rumopvarmning. Læs mere om overskudsvarmeafgift.
Udnyttes overskudsvarmen eksternt, sælger virksomheden den overskydende varme til et varmeselskab eller anden lokal virksomhed. Overskudsvarmen vil i så fald udnyttes som fjernvarme, eller af den købende virksomhed til produktion eller rumopvarmning. Udnyttes overskudsvarme eksternt pålægges overskudsvarmeafgift. Vil du vide mere om, hvordan du selv kan komme i gang med at udnytte overskudsvarme? Så læs vores guide, hvor vi giver tips og tricks til udnyttelse af overskudsvarme.
Vi hjælper dig gerne med at undersøge, hvorvidt din virksomhed kan udnytte overskudsvarmen effektivt – og få del i energibesparelserne. Vi støtter virksomheden med rådgivning gennem hele optimeringsprocessen, og udfører alt fra indledende analyse til installation til drift og vedligehold. Læs mere om vores koncept, og hvordan vi kan gøre energioptimering og udnyttelse af overskudsvarme nemt og ressourcelet for din virksomhed.
Med et gratis og uforpligtende energitjek fra DEOP kan du blive klogere på din virksomheds muligheder. Vi tilbyder nemlig at undersøge din virksomhed med henblik på nye løsninger, der kan gøre virksomheden mere energieffektiv og skabe energibesparelser. Læs mere om vores energitjek her.
Overskudsvarmeafgift – hvad er det?
Overskudsvarmeafgift er en afgift, der er pålagt udnyttelsen af overskudsvarme til forskellige formål. Afgiften sikrer, at virksomheder ikke øger miljøpåvirkningen ved at producere unødvendig overskudsvarme med henblik på fortjeneste ved besparelser eller salg.
Overskudsvarmeafgift spænder IKKE ben for energioptimering
Vi hører ofte, at folk tror, at overskudsvarmeafgift ødelægger økonomien i energiprojekter – sådan er det ikke! Ja, afgiften påvirker projektets økonomi, men der kan stadig være rigtig store besparelser at hente.